:-)

 photo Untitled_zpscgjbygmr.png photo Untitled_zpsynxjhocw.png photo Untitled_zps6rcg02jx.png photo Untitled_zpsplrzoft0.png photo Untitled_zpsijsiclc3.png

Thursday, 26 February 2015

Tutorial Entry


Banyak pilihan untuk Tutorial kali ini.
Sila pilih mana anda suka... :)

Kenapa Anak Menulis terbalik ?

Assalamualaikum Readers..
Untuk entry kali ini sy nak share tentang satu fakta
dimana saya sendiri telah mengkaji kenapa anak menulis terbalik
sebagai contoh :

Saya = ayaS

Kenapa agak2?
Sebenarnya itulah imaginasi anak2.penyakit adalah penyakit.
saya bukan doktor..tapi saya telah menkaji ke atas beberapa pelajar yang lain
Anak seperti ini sememangnya petah bercakap.
Tapi sukar untuk menulis.

So,Disini saya sarankan mengajar mereka dengan cara warna.
apa fungsi warna?
warna memainkan peranan penting untuk imaginasi seseorang..

Sebagai contoh..

SaYa 

 aYaS

Secara automatiknya anak anda akan pelik.dan bertanya "mama,kenapa warna tak sama?"
pelbagai alasan boleh kita keluarkan..
tapi ingat jangan salahkan anak kita..
mereka suka kalau kita memuji dan cubalah membetulkan perkatan itu dengan lemah lembut.
sebagai contoh " yeke tak sama?cuba adik susun ikut warna dan abjad"

SaYa
SaYa

anak anda akan lompat keriangan sebab dah sama..cubalah di rumah..
jangan abaikan mereka.they need our support.
*Saya hanya membantu.saya seorang guru, saya memahami apa mereka mahu.
*Parents adalah role model mereka.

My Life

Pilih saje untuk membaca entry ini..hehe

Thanks for reading :)

dugaan lepas bertunang

Salam readers sekalian..
dah berhabuk belog ni..
Almaklumlaa aku busy sangat dengan kerjaya n pelajran.
Since masuk CIAST macam2 aku dapat..
Kawan, ilmu, konfiden n aktiviti yang sangat mengujakan.
yelaa.. before mane ade semua tu..setakat duk PT..ade kem je pergi..
takpun bangun je tdo nampak Encik Kuda kat kandang belakang n depan..huhu

Back to the title sebenarnya aku nak cerita sedikit
Masa mula2 masuk ciast takde kenal orang sangat..
Bila dah diberi kelas baru laa berkawan..and since that day.
I feel something wrong with my attire..
*tengok atas bawah cam takde pape..
tapi ade orang staring macam sesuatu tau..

Dalam pada itu , 70% knows i ni tunang orang..
Nawaitu aku datang ciast nak kursus betul2 jer.bukan ape..
nak dijadikan cerita..pada suatu masa ni..hari ni laa..tengoklaa date..and masa kejadian dalan 9.45 a.m
Seseorang meminta bantuan..
then sebagai manusia biasa aku membantu.
after that dia belanja aku NESCAFE Mocha.
Sebagai Terima kasih kottt..huhu

i accept gratefully.
then after class..pergi la kiosk..
erm aku nampak dia dengan ppuan laa..
Girlfren maybe..
MasyaAllah..girlfren depan mata kot..
*He staring me like an anxious.
"dia nak ape nii.." aku pelik sangat tau..

Balik saje bilik..i've got a wsap from him..
berpinar mata aku..takpernah aku terima wsap dari dia..
"weh, aku nak tanye kau boleh??" first text dia..
"boleh ajer..apoe dio..." aku selamba jawabnye
"Kau betul ke dah tunang?"
errrr ayat dia..." betul la..dah 4 bulan dah"
"erm..tu je..sorry tau..aku rase kau pun tak selesa aku pandang kau mcm tu."

opss..rupanya dia pun tahu aku perasan dia pandang aku...
"kau pandang eh?aku xperasan la.ak kn rabun..heeee" jawab aku bersahaja.
"kau tak perasan ke..tapi aku pun tak tahu nak bagitau kau cmna"
seems dia nak cerita sesuatu..hmm..yes..aku pun teringin nak tahu..then aku reply
"kenapa??ce kau ce..hee..aku ok je.kita kan kawan "

"Sebenarnya aku tersuka kat kau. Aku tengok kau aku jadi semangat tau. kau pandai.kau mesra.then bila aku dengar kau dh tunang aku jadi serba salah. tak kan aku nak rampas hak orang. "
rupa-rupanya..itulaa yg dia nak bagitau aku..
so..sape ppuan yg duk dengan dia tu..
"yeke?maaf la aku xtahu..hahaha.siapa si NANA (bukan nama sebenar) tu pulak dengan kau?"
"Nana tu yg ajak aku skandal."
hahaha..tergelak aku..yela..dia tu jejaka malaya..rupa boleh tahan hensem..Kira paling hot dan digilai pelajar situ la..rupanya perempuan tu yg beria2..

then aku just reply
"haha, yeke..tp dia cantik lah weh..apa ada pada aku melainkan ilmu sahaja.kau go on je dgn dia..
lagipun aku dah bertunang..Raya nanti aku akan berkahwin..kau jangan macam ni..jodoh pertemuan Tuhan dah tentukan..kau akan dapat yang lebih baik dari sekarang.."
"takpe..aku nk luahkan sebab aku dah rase macam tak betul dah.asal nampak kau je mata aku nak tgk kau je.nurul..kita boleh kawan kan.mana la tahu kau tak dapat jd awek aku, tapi kau boleh jd sumber inspirasi aku"
aku mengiakan sahaja..

so daripada itu..aku cuba coretkan kat belog ni supaya aku ingat yang kisah ni mungkin sesapa pernah hadapi..bagi aku..Tunang aku adalah segalanya.tanpa dia aku bukan disini lagi..
apa2 pun berlaku.. Abe selalu dihati aku..
Sekian cerita aku..
thanks for reading..
Assalamualaikum

Wednesday, 26 November 2014

pakai baju terbalik?mimi mengandung?

salam semua..
sihat ke??
huhu..harini saya nk cite sikit pasal life saya dalm seminggu dua ni.
ermm..macam keliru saje kan...
fess saya asyik terpakai baju terbalik..bukan baju je..dengan seluar2 sekali terbaliknya.
..saya google je..kata orang nak dapat durian runtuh..perghh yeke???
Semua Tuhan yang tentukan..huhu...so sape2 yang pakai baju terbalik tu standby jelahhh...huhu

next saya termimpikan diri sendiri yang mengandung..haiyaaa..belum kahwin lagi ni..
google punye google...keuntungan yang besar akan kita dapat..betul ke??
just untuk suka-suka okay..ini adalah secara kebetulan..manelaa tau kan..
rizqi minallah...
semua adalah ketentuan Allah SWT..
ok guys..itu sahaja..thanks for reading..
salam..

Friday, 14 November 2014

Bajet pertunangan simple

salam..hai..
sorry lama sangat tak update belog..memang busy sangat sebab
terlalu banyak kerja...
okay before tu saya nak ckp thanks sangat2 kpd sesape yg hadir pada hari pertunangan saya yang simple sgt tu..erm..biasalaaa..
semampu yang boleh..

ok mesty anda tercari2 berapa banyak habis yer semasa pertunangan yang paling simple tu??
tak banyak..

  1. makan untuk 300 orang sahaja = RM800
  2. barang atas dulang = RM300
  3. cincin tunang =RM300
  4. lain-lain inc (minyak kereta,pakaian,mekap)=RM200
so..secara overall adalah RM 1600..tak banyak kan..sebenarnya pertunangan tak perlu keluar banyak..sekadar mengidut adat sahaja..nak terus nikah pun tk jadi masalah..ops..lagi satu ..saya nak pesan
kalau dah lepas saje tunang tu..seeloknya makan sedikit sirih jnjung tu..sebab kata orang tua tua lah bagi mengelakkan hubungan kita diganggu anasir2 yang tidak dikehendaki...bagi yang dh lepas tu..nak buat macam mane...


Alhamdulillah selepas sahaja kami bertunang..rezeki kami makin bertambah..Encik tunang naik gaji dengan mendadak..n saya pun dapat tawaran kerja dengan lebih baik..Bos nak byr muka kereta..Alhamdulillah...Syukur sangat..

ok lah reader sekalian..kpd yang bakal bertunang sy ucapkan semoga selamatlah majlis anda yerr..dan semoga bahagia ke anak cucu..see u in then next entry...daaa..salam

Thursday, 2 October 2014

ish malu nak cakap..

salam...
hai gengs..huhu..
sudah berhabuk belog kesayangan nih..bukan bererti
tamo pakai belog dah..tapi ketiadaan masa.heee
oke...semestinya ade jer bende saya nak citew kan kan..
ceteka apoe die?
ops...huhu

before tu..saya nak bersyukur kehadrat ilahi kerana
dengan limpah izinkurnianya sy dan family masih boleh bernafas ke hari ini
okey
1
2
3
haishhh malu pulak nak ckp
sokaylaaaa
kena cakap jugak.

pada hari yang mulia ini..
tanggal 6/10/14
maka sahlah kita yer..sah ape ye...

paham2 ajelahhhh..

ok..tu ajer yer..take care all..
jangan lupa doakan saya ya..
i love you all...

salam